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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  01/03/2024
Data da última atualização:  01/03/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NUNES, P. S. de O.; JÚNIOR, G. V. L.; MASCARIN, G. M.; GUIMARÃES, R. A.; MEDEIROS, F. H. V. de; ARTHURS, S.; BETTIOL, W.
Afiliação:  PETERSON SYLVIO DE OLIVEIRA NUNES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; GILENO VIEIRA LACERDA JÚNIOR; GABRIEL MOURA MASCARIN, CNPMA; RAFAELA ARAUJO GUIMARÃES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; FLÁVIO HENRIQUE VASCONCELOS DE MEDEIROS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; STEVEN ARTHURS, BIOBEE USA; WAGNER BETTIOL, CNPMA.
Título:  Microbial consortia of biological products: do they have a future?
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Biological Control, v. 188, article 105439, 2024.
ISSN:  1049-9644
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.biocontrol.2024.105439
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Beneficial microbes play crucial role in modern agriculture, serving as biopesticides, biostimulants/biofertilizers, and alleviating abiotic stress in crops. Their multifaceted functions contribute significantly to crop health and sustainability, aligning with the principles of regenerative agriculture by minimizing carbon footprints and reducing dependence on agrichemical inputs. The concept of ‘microbial consortia’, involving the combination of multiple fungal and bacterial species or strains, has gained recognition for its potential advantages over single species/strains applications. This method aims to employ a spectrum of ecological functions, encouraging biological equilibrium within agricultural systems. Recent research highlights how microbial consortia can directly and indirectly enhance plant health, through various mechanisms and interactions with their host plants. This review presents examples demonstrating the efficacy of microbial consortia as biopesticides and biostimulants/biofertilizers. These consortia exhibit potential in managing plant diseases and pests, while also promoting plant growth and mitigating specific abiotic and biotic stresses in crops. This review examines real-world examples considering instances of success and failure, discusses methodologies employed for evaluating interactions, and also addresses challenges in the selection, production, and application of optimal microbial consortia for agricultural use providing valuable ins... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bioinputs; Microbial revolution; Synthetic microbiomes.
Thesagro:  Agricultura Sustentável; Controle Biológico.
Thesaurus Nal:  Biofertilizers; Biological control; Biological control agents; Biopesticides.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA17605 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  08/07/2021
Data da última atualização:  08/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  FRANTZ, S. C.; CALIARI, M.; SIQUEIRA, F. G. de; BASSINELLO, P. Z.
Afiliação:  SUÉLEN CAROLINE FRANTZ, estagiária CNPAF; MARCIO CALIARI, UFG; FELIX GONCALVES DE SIQUEIRA, CNPAE; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF.
Título:  Aproveitamento alimentar de bandinhas de feijão: obtenção de farinhas para aplicação em novos produtos alimentícios.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 14., 2020, Santo Antônio de Goiás. Resumos... Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2021.
Páginas:  p. 95.
ISBN:  978-65-87380-12-4
Idioma:  Português
Conteúdo:  O objetivo do trabalho é propor alternativas para aproveitamento alimentar da bandinha de feijão, desenvolvendo processo adequado para redução de FAs em bandinhas e em novos produtos alimentícios derivados.
Palavras-Chave:  Aproveitamento alimentar; Bandinha de feijão.
Thesagro:  Consumo Alimentar; Farinha; Feijão; Indústria Alimentícia; Processamento.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAE3881 - 1UPCPC - DD
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